Skip to main content
MODR Warszawa:  ul. Czereśniowa 98, 02-456 Warszawa  | ikona 22 571 61 00 

Finał ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – „Smaki regionów” w województwie mazowieckim

Podczas XVIII Mazowieckich Dni Rolnictwa zorganizowanych przez MODR Oddział Poświętne w Płońsku odbył się finał regionalny Ogólnopolskiego konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – „Smaki Regionów”. Głównym celem konkursu była identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Istotne także było zachęcenie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.

Organizatorem Konkursu była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach były urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.

Konkurs realizowany był w II kategoriach: lokalny i regionalny produkt żywnościowy oraz dania i potrawy regionalne. Oceny zgłoszonych produktów i potraw dokonały dwie komisje konkursowe.

Komisja konkursowa powołana do lokalnego i regionalnego produktu żywnościowego finału regionalnego – wyłoniła laureatów i wyróżnionych w czterech kategoriach:

 

I Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego

  1. Produkty i przetwory mięsne

{gallery}relacje/2017/smaki_regionow/produkty_i_przetwory_miesne{/gallery}

Przyznano I miejsce i wyróżnienie

I miejsce – Artur Zarzycki za skołatowski salceson biały

Wyróżnienie - Adam Węgłowski za Szynkę wędzoną z Karniewa

 

  1. Produkty i przetwory z ryb

 {gallery}relacje/2017/smaki_regionow/produkty_i_przetwory_z_ryb{/gallery}

Przyznano dwa równorzędne I miejsca dla:

Iwony Garbulińskiej za Kotlety z Leszcza Zegrzyńskiego

Hanny Kowalskiej za Śledzia macerowanego w oleju lnianym

  1. Produkty mleczne

 {gallery}relacje/2017/smaki_regionow/produkty_mleczne{/gallery}

Przyznano dwa równorzędne I miejsca i wyróżnienie

I miejsce – Dorota Dyga za Jogurt naturalnie naturalny

I miejsce – Marek Zalewski za Masło wiejskie z markowej zagrody

Wyróżnienie – Krzysztof Kietliński za Ser biały twarogowy

  1. Miody

 {gallery}relacje/2017/smaki_regionow/miody{/gallery}

Przyznano I miejsce i wyróżnienie

I miejsce – Adam Piotrkowski za miód nektarowo spadziowy

Wyróżnienie – Gospodarstwo pasieczne „Tęczowa Pasieka” Zbigniew Durajczyk za Perła Urzecza Miód nawłociowy

II Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

  1. Przetwory owocowe

{gallery}relacje/2017/smaki_regionow/przetwory_owocowe{/gallery}

Przyznano I miejsce i wyróżnienie

I miejsce – Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Lokalnego „Bończa” Małgorzata Dąbrowska za „Romans na gałęzi” – Mus jabłkowo - gruszkowy

Wyróżnienie – Ewa Wołosewicz za Konfiturę z płatków róży

  1. Przetwory warzywne

Nie przyznano I miejsca ani wyróżnienia

  1. Produkty zbożowe

{gallery}relacje/2017/smaki_regionow/produkty_zbozowe{/gallery}

Przyznano I miejsce i wyróżnienie

I miejsce – Paweł Milewski za Chleb żytni z ziarnem

Wyróżnienie – Czernieckie stowarzyszenie aktywnych społecznie za Chleb żytnio-pszenny z Czernic Borowych

  1. Wyroby cukiernicze

Przyznano I miejsce i dwa wyróżnienia

I miejsce – Ewa Wołosewicz za Busłowe łapy

Wyróżnienie – Maria Pietrzak za Oponki mazowieckie

Wyróżnienie – Teresa Wicopolska za Placek drożdżowy z kruszonką

III Napoje regionalne

  1. Napoje bezalkoholowe

Przyznano I miejsce

I miejsce – Gospodarstwo sadownicze MB Monika Bankiewicz za Naturalny sok jabłkowo-buraczany

  1. Napoje alkoholowe

{gallery}relacje/2017/smaki_regionow/napoje_alkoholowe{/gallery}

Przyznano I miejsce i wyróżnienie

I miejsce – Grzegorz Melzacki za Miód pitny-trójniak

Wyróżnienie – Halina Nałęcz za Dyniówkę

VI Inne produkty regionalne

Nie przyznano I miejsca i wyróżnienia

 

Produkty nominowane do nagrody „Perła 2017”

{gallery}relacje/2017/smaki_regionow/produkty_nominowane_do_perla_2017{/gallery}

Kaszanka gryczana Adam Węgłowski

Markowy ser biały Agnieszka Zalewska

Chleb razowy ratuszowy z Siedlec Ryszard Makowski

Olej rzepakowy tłoczony na zimno Krzysztof Kowalski

 

Komisja konkursowa przyznała również nagrody specjalne Agencji Rynku Rolnego dla:

{gallery}relacje/2017/smaki_regionow/komisja_arr{/gallery}

Cecylii Kur za Szynkę nadbużańską wędzoną na zimno

Manufaktura wiejska „Racibory” Natalia Herman za Kozie kulki niedźwiedzie w oliwie

KGW Ksawerów Stary Bernata Adach za Chleb ksawerski

Jolanta Płocharska za zsiadlak sernik z Mleka zsiadłego

 

Komisja konkursowa powołana do dań i potraw regionalnych finału regionalnego – wyłoniła laureatów:

 {gallery}relacje/2017/smaki_regionow/potrawy_regionalne{/gallery}

I miejsce – Ewa Mitowska i Anna Mitowska za barszcz szczawiowy na żeberkach z jajkiem, ziemniakami z wody i pierogi z mięsem,

II miejsce – Milena Oglęcka za rosół z pulpetami drobiowymi, królika w sosie śmietanowo koperkowym,

III miejsce – Jadwiga Wołynik za polewkę szczawiową, tradycyjnego królika polskiego duszonego w śmietanie z dodatkiem miodu

 

Laureatom i wyróżnionym w konkursie wręczono nagrody ufundowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego.

MODR w Warszawie serdecznie gratuluje wszystkim laureatom i wyróżnionym w konkursie.

 

Katarzyna Trepkowska

MODR Warszawa

  • Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

    Dyrektor MODR Warszawa: Sławomir Piotrowski
    Zastępca Dyrektora MODR Warszawa: Adam Tarkowski

    ul. Czereśniowa 98, 02-456
    tel. 22 571 61 00 | fax. 22 571 61 01
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Bielice

    Dyrektor Oddziału: Krzysztof Szumski

    Bielice 19, 96-500 Sochaczew 
    tel. 46 862 00 40 | fax.46 862 00 52
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Ostrołęka

    Dyrektor Oddziału: Bogdan Bagiński

    ul. Targowa 4, 07-410 Ostrołęka,
    tel. 29 760 03 69 - fax. 29 769 49 53
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Płock

    Dyrektor Oddziału: Wojciech Banaszczak

    ul. Zglenickiego 42 D, 09-411 Biała
    tel./fax: 24 269 77 00
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

  • MODR Warszawa Oddział Poświętne w Płońsku

    Dyrektor Oddziału: Jarosław Grabowski

    ul. H Sienkiewicza 11, 09-100 Płońsk
    tel: 23 663 07 00, fax: 23 662 99 50
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 700 - 1500

  • MODR Warszawa oddział Radom

    Dyrektor Oddziału: Marcin Kaca

    ul. Chorzowska 16/18, 26-600 Radom,
    tel./fax 48 365 02 06 wew. 104
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 730 - 1530

  • MODR Warszawa Oddział Siedlce

    Dyrektor Oddziału: Józef Jan Romańczuk

    ul. Kazimierzowska 21, 08-110 Siedlce
    tel. 25 640 09 11, fax. 25 640 09 12
    e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek, 700 - 1500

Copyright 2011 - 2024 MODR | Przeglądając stronę, akceptujesz naszą politykę prywatności.