Siedziba MODR w Warszawie:  ul. Czereśniowa 98, 02-456
Tel.: 22 571 61 00 | e-mail: sekretariat@modr.mazowsze.pl

APS   kleski
sir logotyp 150x70fb sir    
A A A

8 grudnia 2017 r. w Mazowieckim Ośrodku Doradztwa Rolniczego Oddział Poświętne w Płońsku odbyła się międzynarodowa konferencja pt. „Znaczenie pszczoły miodnej w produkcji rolniczej i leśnictwie”, której partnerem było Nadleśnictwo Płońsk.

Doroczne spotkanie zgromadziło 113 pasjonatów pszczelarstwa.

Wykładowców i uczestników przywitał Krzysztof Lech, zastępca dyrektora Oddziału Poświętne w Płońsku MODR. W imieniu MODR przekazał serdeczne podziękowania sponsorom i poprowadził konferencję.

Po oficjalnym rozpoczęciu słuchacze z wielką przyjemnością i zainteresowaniem wysłuchali prezentacji zaproszonych gości, podziwiając wiedzę wykładowców i sposób opracowania i przekazywania przez nich najistotniejszych informacji dotyczących pszczół.

Andrzej Pazura z Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych z Nadleśnictwa Spała zaprezentował temat dotyczący „Znaczenia pszczół w środowisku leśnym” i odniósł się do historii polskiego bartnictwa.

Mgr inż. Michał Morelowski z firmy ProBiotics Polska sp. z o.o. omówił wyroby mikrobiologiczne (probiotyczne) poprawiające kondycję rodzin pszczelich”. Wskazał dobroczynne działanie mikroorganizmów na rodziny pszczele, w tym wytwarzanie szeregu enzymów poprawiających strawność pokarmu, zachowanie prawidłowej flory bakteryjnej w gnieździe i układzie pokarmowym, wytwarzanie kwasów organicznych, które obniżają pH treści jelit, stwarzając tym samym niedogodne warunki dla rozwoju patogenów. Zwrócił też uwagę na ważne fakty – plonowanie i byt 84% gatunków roślin uprawianych w Europie uzależniony jest od zapylania pszczół. Praca pszczół zapewnia 76% produktów żywnościowych przeznaczonych dla ludzi, w Polsce około 78% roślin jest owadopylnych, z czego aż ¾ gatunków zapyla pszczoła miodna. W naszym kraju praca pszczół przy zapylaniu upraw wyceniona jest na ponad 6 mld zł rocznie.

O tworzeniu pakietów pszczelich w Rosji oraz o produktach pszczelich, właściwościach i zastosowaniu w profilaktyce chorób cywilizacyjnych” mówiła Antonina Shakshina. Prelegentka przyjechała ze Smoleńska, gdzie wraz z mężem prowadzi gospodarstwo pasieczne, które liczy 500 rodzin pszczelich. Główny dochód w gospodarstwie przynosi sprzedaż odkładów, matek pszczelich i suplementów diety na bazie produktów pszczelich. Miód w tym gospodarstwie jest traktowany marginalnie.

Olga Morozowa z Białorusi pokazała film pt.:”Bartnictwo na Białorusi: żywa historia”. Przedstawiał on interesującą historię i tradycję białoruskiej rodziny zajmującej się bartnictwem. Podstawą wystąpień wykładowców była myśl Eliasza Miecznikowa - rosyjskiego noblisty - „Mikroflora przewodu pokarmowego zależy od żywności, która umożliwia modyfikację i zastąpienie mikroorganizmów szkodliwych korzystnymi”.

Pod koniec konferencji Cezary Kruk – wykładowca znany w gronie pszczelarzy - przedstawił i swoją bogatą biografię, liczne publikacje i ofertę wykładową.

Z kolei Bractwo bartne z Augustowa zaprosiło zainteresowanych do Puszczy Augustowskiej w dniach 16-18 marca 2018 r. na warsztaty „dziania barci”, a jeśli pogoda pozwoli również na pierwsze wiosenne przeglądy barci. Całkowity koszt warsztatów (z dodatkową atrakcją - kąpiel w ruskiej bani) to 650 zł. Druga edycja przeprowadzona będzie w dniach 19-22 kwietnia przyszłego roku na Białorusi w sercu Puszczy Nalibodzkiej, koszt to 800zł + 120 zł (wiza grupowa).

 

Ogromne zainteresowane tegoroczną problematyką zainspirowało pracowników MODR Oddział Poświętne w Płońsku do zorganizowania w przyszłym roku konferencji z udziałem zagranicznych prelegentów poświęconej bartnictwu oraz zaplanowania wyjazdów studyjnych na Białoruś.

Konferencję uzupełniały stoiska promocyjne sponsorów: Nadleśnictwo Płońsk, ProBiotics Polska Sp. z o.o., Przedsiębiorstwo Pszczelarskie Tomasz Łysoń Sp. z o.o., Rafmet s.c., Z.P.H.U. Andrzej Kokoszka, BGŻ BNP PARIBAS, Piast II sp. z o.o.

Ciekawostki

Bardzo duże zainteresowanie wielu słuchaczy wzbudziły ciekawostki z wystąpienia Antoniny Shakashiny. Wykładowczyni powiedziała, że w krajach byłego związku radzieckiego, bardzo popularne są suplementy diety pochodzące z pasiek, natomiast w Polsce są one praktycznie nieznane nawet wśród pszczelarzy. Bardzo intrygujące dla pasjonatów pszczelarstwa okazały się 3 produkty: nalewka z „podmoru” czyli pszczoły miodnej, nalewka z barciaka większego czyli mola woskowego oraz homogenat trutowy. Antonina Shakshina podała receptury ich przygotowania oraz omówiła ich wpływ na wiele dolegliwości. Zaznaczyła, że mają one pozytywne działanie na zdrowie, ale nie zastępują leków.

Nalewka z osypu pszczelego (nalewka z pszczoły miodnej)

Osypem pszczelim nazywamy martwe pszczoły po okresie zimowli osypujące się na dennice ula. Do celów apiterapeutycznych wykorzystuje się pszczoły nie noszące objawów zakażenia roztoczami, bakteriami czy grzybami. Osyp suszy się w temperaturze poniżej 45OC, rozdrabnia i zalewa 40% wódką (proporcja: szklanka rozdrobnionych pszczół na pół litra wódki). Nalewka powinna naciągać co najmniej 2-3 tygodnie, po tym czasie trzeba ją przefiltrować i przelać do butelek z ciemnego szkła. Nalewkę z osypu pszczelego można stosować 2-3 razy dziennie przed jedzeniem po 20-30 kropli na miód lub małą ilość wody. Jest pomocna w leczeniu miażdżycy naczyń krwionośnych, ma obniżać poziom cholesterolu ogólnego, oczyszczać jelita i normalizować ich pracę. Działa ogólnie wzmacniająco i uodparniająco na wszelkie infekcje (wirusowe, bakteryjne, grzybicze). Uważa się, że nalewka z pszczół stabilizuje ciśnienie krwi, odtruwa i poprawia pracę wątroby (marskość i stłuszczenie) usuwa metale ciężkie i inne trucizny z organizmu, jest pomocna w walce z bólami stawów i kręgosłupa. Aktywizuje gojenie się oparzeń i ran, bez powstania blizn, przy nałożeniu na ranę tamuje krwotok i działa przeciwbólowo. Takie działanie wykazują zarówno produkty uzyskane na bazie nalewki jak i maści, kremy oraz żele. Obserwacje osób stosujących nalewkę z pszczół wskazują, że działa wzmacniająco, przeciwzapalnie, antyseptycznie i tonizująco. Ponadto pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, wzmacnia pracę narządów miękkich takich jak: wątroba, trzustka, nerki, reguluje procesy metaboliczne, stymuluje i normalizuje reakcje odpornościowe.

Nalewka z barciaka większego.

Larwy barciaka większego nie należą do produktów pszczelich, ale mają zastosowanie w apioterapii. Barciak większy inaczej mól woskowy uważany jest za jednego z największych szkodników pasiecznych. Samica tego owada składa na plastrach jajeczka, z których wylęgają się larwy odżywiające się woskiem plastrowym. Z larw barciaka o długości do 1,5 cm oraz ich odchodów, sporządza się nalewki. Zalewa się je 40% wódką na okres 2-3 tygodni. Po tym okresie nalewkę filtruje się i przelewa do butelek z ciemnego szkła. Stosowanie: dorośli 20-35 kropli rozpuszczonych w niewielkiej ilości wody, 2 razy dziennie przed posiłkiem. Kuracje zaczyna się od 10 kropli by sprawdzić czy organizm nie jest uczulony na ten specyfik. Ta uwaga dotyczy wszystkich produktów z ula. Jeśli wystąpi jakakolwiek reakcja alergiczna to nie można stosować produktów pszczelich. Dzieciom podaje się tyle kropli ekstraktu ile mają lat (np. dziecku w wieku 4 lat podaje się 4 krople). Nalewka z barciaka jest szczególnie pomocna dla osób po przebytym zawale serca, udarach, wylewach i zapaleniu płuc. Ogranicza zakrzepy, żylaki, zmniejsza obrzęki żył, poprawia ogólny stan zdrowia. Preparat poprawia w sposób widoczny mikrocyrkulacje krwi, rozrzedza ją i obniża możliwość powstania zakrzepów. Nalewka z motylicy uznawana jest za silny immunostymulator, poprawia zdolności obronne organizmu przeciw rożnego rodzaju chorobom, stosuje się ją jako uzupełnienie konwencjonalnej terapii, w tym w chorobach onkologicznych. Wskazana jest w okresach wzmożonej podatności na choroby przeziębieniowe i grypę. Uważa się, że nalewka obniża poziom cukrów we krwi i zapobiega odkładaniu tłuszczów w ściankach naczyń krwionośnych, normalizuje pracę serca.

Preparat z motylicy zwiększa wytrzymałość na wysiłek fizyczny i umysłowy, działa energetyzująco i stymulująco.

Nalewka z mola woskowego może mieć wielorakie zastosowanie:

 w pulmonologii - gdy występuje zapalenie oskrzeli i płuc, astma oskrzelowa i alergie dróg oddechowych

 w kardiologii – choroba niedokrwienna serca, zapalenie mięśnia sercowego, nadciśnienie tętnicze, przebyty zawał serca, wady wrodzone serca, nerwice, arytmie, tachykardia

(częstoskurcz ) itp.

 w chorobach narządów wewnętrznych – nieżyty żołądka, zapalenia okrężnicy i trzustki, wrzody żołądka, uchyłki jelita grubego, choroby wątroby i trzustki i woreczka żółciowego

 w immunologii – brak odporności, osłabienie i opryszczka

 w ginekologii i andrologii – bezpłodność, zaburzenia erekcji, klimakterium, słaba aktywność płciowa. Zdaniem wielu osób nalewka opóźnia proces starzenia się organizmu i zapobiega chorobom wieku starczego. Zewnętrznie nalewkę bądź maść można stosować w bólach kręgosłupa, rwie kulszowej, artretyzmie, chorobie zwyrodnieniowej stawów, bólach mięśni, nerwobólach (korzonki), zakrzepach, czyrakach, wrzodach, łuszczycy, odleżynach, stłuczeniach i bliznach pooperacyjnych.

Homogenat trutowy (czerw trutowy)

Czerw trutowy przez większość pszczelarzy jest usuwany z gniazda pszczelego jako niepotrzebny odpad i zarazem jako naturalny sposób zapobiegania warrozie. Tymczasem badania wykazały, że w okresie 10-12 dni rozwoju młody, jeszcze nierozwinięty czerw trutowy w postaci larwalnej stanowi bardzo cenne źródło białka i aminokwasów egzogennych, lipidów, witamin i biopierwiastków (bomba białkowo-witaminowa). Sposób przyrządzania homogenatu jest bardzo prosty: 10-12 dniowy czerw trutowy miksuje się w równych proporcjach z ubiegłorocznym miodem, najlepiej wielokwiatowym, a powstały homogenat pakuje się w sterylne opakowania i przechowuje się w zamrażalniku. Dzienna porcja to 3 łyżeczki homogenatu. Preparat ten można podawać małym dzieciom, młodzieży, osobom chorym i w podeszłym wieku. Homogenat trutowy jest pomocny w leczeniu chorób wątroby, zaburzeniach czynności seksualnych (zaburzenia erekcji, przedwczesna ejakulacja, zaburzenia orgazmu), w przekwitaniu (terapia czerwiem po 2-3 miesiącach stosowania powoduje ustąpienie objawów klimakterium takich jak: uczucie gorąca, przyspieszenie rytmu serca i oddechu, pocenie się, bóle i zawroty głowy, zaburzenia pokarmowe, osłabienie, rozdrażnienie, nerwice i stany depresyjne). Przyjmowanie homogenatu korzystnie wpływa na apetyt, przyswajalność pokarmów i przemianę materii. U niemowląt i dzieci zauważono przyrost masy ciała, polepszenie ogólnego stanu zdrowia i apetytu. Czerw trutowy pomocny jest również w nadczynności tarczycy, migrenach, wrzodach żołądka i dwunastnicy, zapaleniu jelit, zaparciach, biegunkach, cukrzycy, dnie moczanowej, otyłości, chorobach układu oddechowego, trudno gojących się ranach, alergiach skóry i w stanach ogólnego osłabienia spowodowanych wysiłkiem fizycznym i wyczerpaniem umysłowym. Homogenat trutowy jest również cennym produktem kosmetycznym wykazującym działanie wzmacniające, wygładzające i zmiękczające skóry. Stosowanie kosmetyków z czerwia pszczelego zapewnia skórze jędrność i blask oraz spłyca zmarszczki.

Preparaty ulowe takie jak: homogenat trutowy, nalewka z barciaka lub pszczoły bogate są w białka, witaminy, sole mineralne i substancje biologicznie aktywne. Mogą być poszukiwanym od wieków panaceum czy eliksirem, który wydłuży życie i poprawi jego jakość - bez chorób i cierpień.

Preparaty te dostępne są na Ukrainie, Rosji. Opakowanie nalewki z barciaka kosztuje 50 zł, natomiast osypu pszczelego ok 35 zł. Kosmetyki na bazie ww. preparatów (maści, kremy, żele, balsamy, mydła, szampony, odżywki itp.) to wydatek rzędu 15-20 zł.

Zainteresowanych szczegółami z konferencji zapraszam do kontaktu telefonicznego: 23 663 07 13.

__F O T O R E L A C J A__


Podpisy pod zdjęciami:

  1. Powitanie gości - Krzysztof Lech  –  zastępca dyrektora Oddziału Poświętne w Płońsku MODR
  2. Krzysztof Lech w imieniu  MODR  podziękował za współpracę  Krzysztofowi Petrykowskiemu  z  firmy Rafmet
  3. Podziękowania za współpracę otrzymali: (od lewej) mgr inż. Michał Morelowski  z firmy ProBiotics Polska, Andrzej Pazura z Nadleśnictwa Spała, Szymon Różański z Nadleśnictwa Płońsk, mgr inż. Tomasz Józwiak-nadleśniczy Nadleśnictwa Płońsk oraz Piotr Budziszewski – prezes Koła Pszczelarzy w Płońsku
  4. Andrzej Pazura z Nadleśnictwa Spała  wygłosił  wykład „Znaczenie pszczół w środowisku leśnym”
  5. Uczestnicy konferencji
  6. Uczestnicy konferencji
  7. mgr inż. Michał Morelowski  z firmy ProBiotics Polska sp. z o.o. prezentował  produkty ApiBioFarma i ApiFarma, są to wyroby mikrobiologiczne poprawiające kondycję rodzin pszczelich
  8. od lewej  Antonina Shakshina i Olga Morozowa, które bardzo precyzyjnie wyjaśniały kwestie tworzenia pakietów pszczelich
  9. Cezary Kruk  (w środku) prezentuje swoje publikacje nt. pszczelarstwa

Tekst: Krzysztof Lech i Dorota Paluch

Zdjęcia: Bożena Chądzyńska