Siedziba MODR w Warszawie:  ul. Czereśniowa 98, 02-456
Tel.: 22 571 61 00 | e-mail: sekretariat@modr.mazowsze.pl

APS   kleski
sir logotyp 150x70fb sir  
A A A

W ramach operacji Dobre praktyki w obszarze innowacji i wdrażaniu działania „Współpraca” w rolnictwie Węgier i Austrii, rolnicy, naukowcy oraz doradcy MODR odwiedzili oba kraje, zwiedzając kilka gospodarstw.

Operacja skierowana była do doradców, rolników, przedsiębiorców i przedstawicieli nauki, których działania są ukierunkowane na wprowadzanie i promocje innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich. Grupę docelową stanowią przedstawiciele różnych środowisk – nauki, praktyki i doradztwa, czyli potencjalni członkowie grup operacyjnych, dla których niezbędna jest inspiracja doświadczeniami w tworzeniu i funkcjonowaniu grup. Operacja odbyła się w ramach realizacji Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Plan Operacyjny na lata 2016-2017 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich.

Browar „Murauer bier”

funkcjonuje i pracuje zgodnie z wytycznymi, które oznaczają ekologiczną odpowiedzialność wobec społeczeństwa i środowiska. Jakość, regionalizm, zrównoważony rozwój, tradycja i innowacje, to główne tematy filozofii korporacyjnej. Odpowiednia mieszanka tradycji i innowacji, codzienne dążenie do jakości, właściwy sens dla zrównoważonych trendów, przyjazne dla środowiska serce we właściwym miejscu, wysokie poczucie odpowiedzialności wobec regionu i niezbędna bliskość natury charakteryzują browar Murau. Od 1495 najlepsze piwo warzone jest w Murau. Od roku 1910 browar Murau jest spółdzielnią, a od 2014 r. produkuje piwa neutralne pod względem emisji CO2. Jest jednym z pierwszych browarów w Europie, które wykorzystują w 100 % energię odnawialną. Czyste powietrze, najczystsza woda, chmiel i słód - to składniki najlepszego piwa Murauera od ponad 500 lat. Browar Murau działa regionalnie i wykorzystuje wyłącznie surowce, które są identyfikowalne, a receptura warzenia, odpowiada surowym wytycznym ekologicznym. Jakość zaczyna się od wody z własnej studni i zależy również od surowców, które są znakomite i możliwe do prześledzenia w Murauer Bier dzięki udanej współpracy z rolnikami EGZ. Przekazywana odpowiedzialność za region widoczna jest nie tylko w zakresie produkcji, dystrybucji, bezpieczeństwa pracy lub sponsoringu, ale także we współpracy z regionalnymi firmami i instytucjami, które reprezentują te same wartości, co sam browar. Produkcja ok. 280 000 hl piwa rocznie. Browar dostał dofinansowanie ze środków UE. Browar jest doskonałym przykładem współpracy i współdziałania – 500 właścicieli, którzy dążą do wspólnego celu, jednocześnie dbając o przyrodę i lokalnych producentów i konsumentów. Browar pokazuje swoją innowacyjną stronę w zakresie pozyskiwania produktów, kampanii reklamowych, premier produktów i wielu innych. Browar otrzymał liczne nagrody nie tylko za jakość piwa, ale także za ochronę środowiska.

Biohof Trimminger - Eduard Hötzer Sauerfeld 143 5580 Tamsweg

Rozalia i Edi uprawiają ekologicznie 10 ha – są to głównie ziemniaki, zioła, siano dla owiec, jęczmień, żyto specjalna odmiana, ¼ to zboża. Produkcja zwierzęca: kaczki, kury i owce. Pomimo ciężkich warunków (teren górzysty) i uprawy ekologicznej (bez środków ochrony roślin i sztucznych nawozów) osiągają znaczące plony. W Austrii, żeby móc utrzymać się z gospodarstwa rolnego, najczęściej jedno z małżonków musi pracować. W tym przypadku właściciele oboje zostali na gospodarstwie i z niego się utrzymują. Produkują sery, wędliny, samogon „sznaps”, kosmetyki z ziół, produkty z wełny. Bardzo ciekawym i godnym naśladowania jest zorganizowany system sprzedaży. Właścicielka gospodarstwa i 10 innych rolników wynajmują sklep, w którym sprzedają swoje produkty - innowacja sprzedażowa. Sprzedaż odbywa się 6 dni w tygodniu, każdego dnia inna osoba pełni dyżur w sklepie.

Käseschauerei Fötschlalm (Thomatal) Gruben 45 -5592 Thomatal

Podczas, gdy małe serowe mleczarnie znikają, śmiały Erwin Fötschlbauer otworzył nową. Swoją miłość do sera doskonalił podróżując i ucząc się w Szwajcarii, będąc pod wrażeniem twórczych kreacji. Erwin przetwarza przede wszystkim swoje organiczne mleko i sprzedaje ser z gospodarstwa. Ale daje także możliwość dostarczenia własnego mleka i odebrania swojego "własnego" sera po miesiącach. Gospodarstwo obejmuje 15 ha łąk, 16 ha lasów i 30 ha łąk górskich. Mleko do wyrobu sera pochodzi od krów rasy Jersey i czerwono-białych z gospodarstwa Erwina, wydajność krów to ok 7000 l od 1 sztuki. Produkuje 11 gatunków serów, które sprzedaje u siebie w gospodarstwie i do hoteli. Specjalnie po jego sery przyjeżdżają mieszkańcy całego regionu Salzburg. Innowacyjnym rozwiązaniem tego gospodarstwa jest powrót do korzeni i dawnych metod sprzedażowych.

Greilhof Adelheid Wind Mörtelsdorf 39 5580 Tamsweg Greilhof to firma rodzinna w Mörtelsdorf niedaleko Tamsweg.

Gospodarstwo znajduje się na wysokości 1024 m. Organiczna farma prowadzona jest w górach Lungau od 20 lat i jest pionierem marketingu bezpośredniego w Lungau. Od hodowli, uboju, poprzez rafinację i marketing, wszystko odbywa się na miejscu w gospodarstwie. Klienci szczególnie doceniają karmienie i zachowanie zwierząt w naturze. Miłość do zwierząt i do pracy jest priorytetem. W bliskiej i dalekiej przyszłości planują kontynuować spójność w rodzinie, uznanie klientów i zachowanie bardzo dobrej jakości ekologicznych specjałów. Gospodarstwo obejmuje 20 ha łąk, 15 ha lasów oraz krowy rasy łaciatej i Simentale. Rodzinna współpraca, innowacyjne metody sprzedaży – sprzedaż bezpośrednia, ekologiczna produkcja i pasja w zawodzie, to na pewno godne do naśladowania praktyki.

GÁL SZŐLŐBIRTOK ÉS PINCÉSZET, 2317 Szigetcsép, Szőlőtelep

Kolejnym etapem grupy z Polski było 76 hektarów winnic i winiarni Gál wybudowanej w 2004 roku. Całość znajduje się 25 km od Budapesztu na stokach Csepel, Szigetcsép, Szigetszentmárton i Szigetújfalu. 60 hektarów winnic w latach 1999-2005 i 6 hektarów w 2012 młodych nasadzeń. Odmiany to Ren Riesling, Olaszrizling, Szürkebarát, Ezerjó, Cserszegi Spiced, Nectar, Kékfrankos, Pinot Noir i Cabernet Sauvignon. W 2011 roku winnica powiększyła się o 10 hektaraów na zboczach wioski Lesencefalu, na której powstały odmiany Sauvignon blanc, Pinot Blanc, Szürkebarát, Chardonnay i Cabernet sauvignon. Technologia wina jest określana przez zbiór i kontrolowaną fermentację redukcyjną. W winnicy wykorzystuje się tylko 20-30% wyprodukowanych winogron, a reszta jest sprzedawana. Różnorodność wielkości i odmian plantacji pozwala na wybór winogron do przetworzenia w celu uzyskania najlepszej jakości win. Według właścicieli, aby osiągnąć wysoką jakość, w trakcie całorocznej pracy konieczne jest fachowa wiedza, która zapewnia optymalną technologię uprawy. Istnienie nowoczesnej technologii enologicznej jest tylko jednym punktem w procesie produkcji wina wysokiej jakości. Konieczne jest dostarczenie doskonałego surowca, z którego ostateczny obraz win pochodzi z profesjonalnej wiedzy i zaangażowania winiarza.

 

 

 

Tekst: Magda Kowalewska MODR Warszawa