Innowacyjna działalność pozarolnicza
Mazowiecki środek Doradztwa Rolniczego wspiera innowacyjne działania w kierunku rozwijania i doskonalenia działalności pozarolniczej, ponieważ trudna sytuacja małych gospodarstw, stwarza potrzebę poszukiwania dochodów z innych źródeł niż rolnicze. W ramach wsparcia, odbyły się dwie konferencje online oraz opracowano dwa filmy, prezentujące przykłady innowacyjnych działalności pozarolniczych, prowadzonych przez mieszkańców wschodniego Mazowsza:
- Konferencja nt. „Bezpieczeństwo żywności- świadomość producenta i konsumenta” (05.2021 r; uczestniczyło w niej 191 osób).
Konferencję rozpoczął Sławomir Piotrowski – dyrektor MODR, który wprowadził uczestników w temat wydarzenia. Program konferencji obejmował 5 godzin wykładów prowadzonych przez wybitnych prelegentów z obszaru nauki i praktyki. Wykład wprowadzający nt. „Żywność a zdrowie człowieka” wygłosił prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno - Spożywczego im. prof. W. Dąbrowskiego w Warszawie. Wykładowca przedstawił związek między żywnością, żywieniem a zdrowiem oraz wymienił zalety żywności produkowanej w ramach tzw. krótkich łańcuchów dostaw.
O bezpieczeństwie żywności w opinii konsumentów i dobrych praktykach w przetwórstwie żywności, mówiła prof. dr hab. Joanna Trafiałek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Prelegentka przedstawiła wszystkie obszary dobrych praktyk (GMP, GHP) i warunki bezpieczeństwa w przetwórstwie żywności.
„Znakowanie/etykietowanie żywności” omówiła dr inż. Monika Hoffmann z Katedry Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka (SGGW). Wykładowczyni zapoznała uczestników konferencji z zasadami etykietowania żywności (wskazując na obowiązkowe informacje, które powinien zamieścić producent na etykiecie) jak również z odpowiedzialnością w tym zakresie wytwórców żywności.
Dwa ostatnie wykłady dotyczyły zagrożeń występujących w produktach spożywczych – zagadnienia te zrecenzowali pracownicy Zakładu Higieny i Zarządzania Jakością Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Problem zagrożeń mikrobiologicznych przybliżyła dr inż. Marzena Tomaszewska, omawiając czynniki warunkujące wzrost drobnoustrojów, źródła mikroorganizmów w żywności oraz zagrożenia wynikające z obecności bakterii patogennych, wirusów i pasożytów. Szczególną uwagę prelegentka zwróciła na konieczność zachowania higieny, która jest istotnym warunkiem w zapobieganiu zatruciom pokarmowym. Zagrożenia chemiczne i fizyczne, dotyczące produktów spożywczych, przedstawiła dr inż. Beata Bilska. Wykładowczyni zapoznała uczestników ze źródłami pochodzenia tych zagrożeń, sposobami ich kontrolowania i zapobiegania.
Po przeprowadzonych wykładach, w części dyskusyjnej, prelegenci odpowiedzieli na zadane na czacie pytania. Konferencję moderowała i podsumowała Maria Sudnik z MODR Oddział Siedlce.
Zdjęcia:
Otwarcie konferencji – dyrektor MODR Sławomir Piotrowski
Wykład prof. dr hab. Zbigniewa Dolatowskiego
dr hab. Zbigniew Dolatowski, moderator Maria Sudnik, prof. dr hab. Joanna Trafiałek
wykład dr inż. Moniki Hoffman
wykład dr inż. Marzeny Tomaszewskiej
dyskusja – dr inż. Beata Bilska i Maria Sudnik
- Konferencja nt. „Rozwój działalności turystycznej na obszarach wiejskich - doskonalenie oferty" (06. 2021 r., udział w niej wzięło 168 osób).
Wykładowcami podczas 5- godzinnej konferencji byli eksperci w zakresie turystyki wiejskiej z obszaru nauki i praktyki. Wszystkich uczestników wydarzenia powitał Sławomir Piotrowski – dyrektor MODR. Program przedstawiła i przejęła moderowanie Maria Sudnik z Oddziału Siedlce.
Wykład wprowadzający „Doskonalenie oferty turystyki wiejskiej – wybór czy konieczność?” wygłosiła dr hab. Agata Balińska z Katedry Turystyki, Komunikowania Społecznego i Doradztwa SGGW w Warszawie. Prelegentka mówiła o oczekiwaniach turystów i trendach w turystyce wiejskiej oraz wskazała kierunki doskonalenia oferty.
Aspekty prawne zakładania i prowadzenia działalności turystycznej na wsi przybliżył dr Jerzy Raciborski z Wydziału Turystyki i Rekreacji na Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie. Wykładowca omówił przepisy obowiązujące w turystyce wiejskiej i przedstawił ich interpretację. Kolejnym ważnym zagadnieniem poruszanym podczas konferencji była jakość wiejskiej bazy noclegowej – wymagania kategoryzacyjne. Wykład na ten temat wygłosiła Krystyna Drąg, wiceprezes Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”. Prelegentka zwróciła uwagę na konieczność podnoszenia standardu oferowanych usług ze względu na rosnące wymagania turystów oraz przedstawiła zasady kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej. Ostatni, zrealizowany podczas konferencji wykład, dotyczył nowoczesnych sposobów promocji w turystyce wiejskiej. Wiedzę w tym zakresie przekazał i udzielił wielu praktycznych wskazówek strateg marketingowy Jan Jankowski.
Konferencję zakończono udzieleniem odpowiedzi na wszystkie zadane przez uczestników pytania i krótkim podsumowaniem wydarzenia.
Zdjęcia:
Otwarcie konferencji – dyrektor MODR Sławomir Piotrowski
Wykład dr hab. Agaty Balińskiej
Wykład dr Jerzego Raciborskiego
Wykład wice prezes PFTW GG Krystyny Drąg
Wykład - strateg marketingowy - Jan Jankowski
Podsumowanie konferencji – Maria Sudnik
- Film nt. „Zagroda edukacyjna – atrakcyjną i innowacyjną formą przedsiębiorczości pozarolniczej” – prezentuje przykład innowacyjnej działalności pozarolniczej, jaką jest Zagroda edukacyjna „Dolina Bobrów”
- Film „Agroturystyka – doskonalenie oferty”- prezentuje przykład innowacyjnych działań wykorzystujących zasoby oraz potencjał terenów wiejskich w gospodarstwie agroturystycznym „Wypoczynek nad Bugiem”.
Operacja skierowana została do mieszkańców obszarów wiejskich, zainteresowanych małym przetwórstwem lokalnym oraz prowadzeniem działalności turystycznej, agroturystycznej i edukacyjnej, jak również do przedstawicieli KGW, organizacji pozarządowych i doradców MODR Warszawa. Jest ona wsparciem w podejmowaniu innowacyjnych działań w kierunku rozwijania i doskonalenia działalności pozarolniczej, tj. prowadzenia działalności turystycznej, agroturystycznej i edukacyjnej oraz wytwarzania i sprzedaży produktów na rynek lokalny.
Przedsięwzięcie zrealizowano w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Plan Operacyjny na lata 2020-2021 w zakresie Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich, finansowanej ze środków II schematu Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Celem operacji było ułatwienie wymiany fachowej wiedzy oraz dobrych praktyk w zakresie wdrażania innowacji w działalności turystycznej na terenach wiejskich oraz przetwórstwie żywności w gospodarstwie rolnym.