XIX Krajowe Dni Ziemniaka
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie wspólnie z Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Poznaniu organizują 25 i 26 sierpnia 2012 r. (sobota i niedziela) w godzinach 10.00-17.00 w Marszewie k. Pleszewa (woj. wielkopolskie), ogólnopolską imprezę wystawowo-targową i szkoleniową pod nazwą:
XIX Krajowe Dni Ziemniaka.
Krajowe Dni Ziemniaka to impreza o charakterze wystawowo-targowym, a zarazem szkoleniowym, przeznaczona dla producentów, firm obrotu i przetwórstwa ziemniaka, firm zaopatrzenia w środki produkcji, w tym zwłaszcza kwalifikowane sadzeniaki, oraz wszystkich instytucji, organizacji i osób związanych lub zainteresowanych branżą ziemniaka. Objęta jest patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi.
Targi odbywają się od 1994 r. corocznie w innym regionie kraju, tradycyjnie w ostatnią sobotę i niedzielę sierpnia. Główny temat tegorocznej edycji targów: „Ziemniak jadalny – integrowana technologia, jakość, spożycie”. Organizatorzy chcą zwrócić uwagę na dobrą (ekologiczną) jakość polskich ziemniaków m.in. dzięki stosowaniu integrowanych technologii uprawy. Walory odżywcze i dietetyczne ziemniaków uzasadniają promowanie ich, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia Polaków, jako składnika racjonalnej diety.
W programie XIX Krajowych Dni Ziemniaka przewidziano m.in.:
● zwiedzanie poletek demonstracyjnych oraz wystawy próbek bulw zarejestrowanych w Polsce odmian ziemniaka
● demonstrację pracy maszyn do zbioru ziemniaków i innych maszyn rolniczych w polu
● ekspozycję oferty handlowej firm agrobiznesu, w tym ofert sprzedaży kwalifikowanych sadzeniaków, specjalistycznych maszyn, nawozów, środków ochrony roślin itp.
● konkurs jakości kulinarnej wybranych odmian jadalnych oraz konkurs i degustację tradycyjnych i regionalnych produktów ziemniaczanych
● seminaria szkoleniowe dla praktyki, dotyczące m.in. roli systemów decyzyjnych w integrowanej ochronie, technologii uprawy ziemniaków na bardzo wczesny zbiór, czynników opłacalności produkcji ziemniaków
● fachowe konsultacje dotyczące technologii uprawy i przechowalnictwa, rozpoznawanie i zwalczanie szkodników i chorób ziemniaka, w tym kwarantannowych
● nagrodzenie wyróżniających się produktów oferowanych do sprzedaży na targach „Złotym Medalem Krajowych Dni Ziemniaka”
● kiermasze, gastronomię oraz występy regionalnych zespołów artystycznych
Organizatorzy uprzejmie zapraszają producentów, przedstawicieli firm obrotu i przetwórstwa oraz wszystkich zainteresowanych problematyką ziemniaka do odwiedzenia Targów.
Firmy agrobiznesu oraz instytucje i organizacje mogą zgłosić swój udział jako wystawcy.
ORGANIZATORZY
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu
Centrum Edukacyjno-Wystawowe